- Zorluk derecesi : Zor
- İlgili tığ numaraları : 3,5 - 4
- Gerekli malzemeler : Lolipop 81118, 80563, 80434 (6'şar yumak),Paris 2098, 6578, 6383,1199 (5'er yumak), fermuar
- Örgü Şekli : Zincir, tığla fıstık örneği, trabzan, balıksırtı trabzan
- Mevsim: Sonbahar, Kış
EKOSE KURGUSUNUN YAPILIŞI;
1- “EKOSE ÖRME TEKNİĞİ” için; Lolipop ipliğimizi 5 ayrı renk ve aralardaki 5 beyaz renk geçişlerinin her birini farklı renk gibi düşünerek toplam 10 renk olarak sayıyoruz ve her 10 renk bir tur.
2- Portbebemize yumağımızın renk dizisindeki beyaz kısım ile başlıyoruz.
3- 4 nolu tığ ile ilk beyaz renk bitene kadar sıkı olmayan, hafifçe bol şekilde zincir çekiyoruz.
4- İkinci renk tığa geldiği zaman geri dönüp 1. Sıra; 3.5 nolu tığ ile 4. zincire (5 dolgulu) bir fıstık yapıyoruz, hiç zincir çekmeden alttaki zincirden bir tane atlayarak diğer fıstığı yapıyoruz. Yani sürekli 1 fıstık, 1 boşluk şeklinde bir sıra ilk 5 renkten sıra ile 6’şar adet fıstık yapıyoruz. Fıstıkların bazıları 5 dolgu bazıları 6 dolgu olabilir. Önemli olan her renkten ayrı ayrı 6’şar adet fıstık dizileri yapmak. Fıstıgın dolgu sayısı degil, 1 renkte toplam 6 fıstık da yapmak önemli. 2. Sıra; kalan diğer 5 renkten yine. (alt sıradaki iki fıstıgın ara boşluklarına) 6’şar adet fıstık yapıyoruz. 3. Sıra; Renk olarak 1. sıradaki renkleri tekrar öreceğiz. Artık ipimizde bir tur bitirmiş tekrar turun başındaki renge gelmiş oluyoruz. 3. sırada dikkat edeceğimiz en önemli nokta. 1. sıradaki renkleri 3. sırada 1’er tane yana kaydırarak örgünün çapraz olarak ilerlemesini sağlamak. Ekose kurgusu 3. sırada oluşmaya başlar.
5- Örerken daima hemen bir alt sırayı değil, 2. alt sırayı takip ederek fıstıkları 2.alt sıradaki renge göre birer tane yana kaydırarak çapraz şeklinde ilerlemek.
6- EkoseTekniğinde her sırada sütünlar yanlara doğru kaydığı için asla örgünün başında ve sonunda sayılar 6 tane olmaz, modelin akışına göre fıstık sayıları azalma yada artma yapabilir.
7- Ekose tekniğini şemaya göre takip ederek de örebilirsiniz. Her bir kare bir fıstık olarak kabul edilmeli.
PORTBEBE'NİN HAZIRLANMASI
1- Port bebenin dış Ekose kısmı 81118 renk no.lu iplikle, iç astar kısmı 2098 renk no.lu iplikle örülür.
2- Ekose ve iç astar bölüm ölçüleri; 40 cm x 110 cm. Dikdörtgen olarak hazırlanan parçanın üst kısımında yanlar ortada birleştirilerek dikilir ve portbebenin kapişon kısmı oluşturulur.
3- Dış parça ile aynı ölçüde 2098 renk no.lu iplikle zincir çekilerek, 4 nolu tığ ile ikili trabzan tekniği olarak iç astar kısım örülerek dış parça gibi üst kısmında yanlar ortada birleştirilerek dikilir ve kapşonun astar kısmı oluşturulur.
4- Sonra ayrı ayrı örlülen parçalar kenarlardan 2098 renk no.lu iplikle dikilerek birleştirilir. Dikilen tüm kenarlara 4 cm önden balıksırtı tarbazan tekniği ile bordür yapılır.
5- Port bebenin bir tarafı tamamen dikilerek kapatılır. Diğer tarafa fermuar dikilir.
6- Fermuarın ucuna ve kapişonun ortada dikilerek birleştiği bölüm farklı boylarda ponponlarla süslenir.