Tığla Boncuklu Örgü Elbise

Yaz akşamları şıklığı için boncuk detaylı elbise yapımı

2707OKUMA
0PAYLAŞIM
Tığla Boncuklu Örgü Elbise

Malzeme: Nako Calico 217 (6 yumak)

Tığ No: 4

Örgü Şekli: Zincir, sık iğne, trabzan

Aksesuar: Ahşap boncuk

 

ELBİSE YAPILIŞI: 1- Örgüye etek ucundan başlıyoruz . 2 adet ön parça hazırlanır.

2- Etek kısmında dilimler oluşturuyoruz. Bu dilimler 2 sıradan oluşuyor. 1. Sıra; 32 zincir çekiyoruz, 32.zincirden geri dönüp 3.zincirden itibaren 14 tane ikili trabzan ile zincirin bir yüzünü örüyoruz ve bir sonraki zincire 3 tane ikili trabzan yaparak zincirin diğer kısmına doğru devam ediyoruz. Zincirin diğer kısmınıda 14 ikili trabzan ile doldurup yine son zincire 3 tane ikili trabzan yaparak örgü dilimimizin ilk sırasını kapatıyoruz. İlk sırada ördüğümüz ikili trabzanların sadece bir kenarının üstünden 14 adet zincir yürütme yaparak ilk dilimi bitiriyoruz. Tekrar 32 zincir çekip yukarıdaki şekilde örerek 17 adet dilim oluşturuyoruz. Son dilimden sonra 45 zincir çekip, sondan 3. Zincirden başlayarak son 18. dilimi yapıp eteğin ilk sırasını kapatıyoruz. 2. Sıra; 15 zincir çekip 1.sıranın son kısmında çektiğimiz zincirin 15. zincirine 1 adet sık iğne yapıp tekrar 15 zincir çekip sıradaki dilimin üstüne 1 sık iğne daha yapıyoruz 2. sırayı da bu şekilde tekrar yaparak tamamlıyoruz. Bu şekilde 4 sıra yaparak 1.parçayı oluşturuyoruz. 2 parça da aynı şekilde yapılarak üstlerden birleştirilip, eteğin iki ucunda yırtmaç yapılıyor.

3- Yırtmaç kısmından sonra 2 sıra daha dilim örülerek basen kısmı tamamlanacak. Ancak bel örerken kullanmak üzere 2.dilimden sonraki zincir kısmını burada örmeyecegiz. Sadece dilim yaparak bel kısmına geçiş sağlanacak.

4- Bel kısmı için; Basen kısmındaki son dilimin aralarında 40’ar zincir çekeceğiz. Daha sonra ince uçlu bir tığ ile çekmiş oldugumuz 40 zinciri ortalayarak 6 adet ahşap boncuk geçirececiz ve ahşap boncukların arasından geçirdiğimiz zincirlerin ucuna 3 ikili trabzan, 2 zincir, 3 ikili trabzan doldurup köşe dolgusu oluşturulur. Bir sonraki 40 zincire geçilir, yine 40 zincir ince bir tığ yardımı ile ortalanarak 6 adet ahşap boncuk geçirilir. zincirlerin üst kısmında 3 ikili trabzan 2 zincir 3 ikili trazan olarak örerek köşe dolgusu ile ilk sırayı kapatıp elbisenin üst kısmına geçilir.

5- Elbisenin üst kısmı (Ön); Elbisemizin üst kısmı 30 tane köşeli dolgu ile yuvarlak sıralar şeklinde hazırlanacak. 18 sıra bu şekilde örüp koltuk altı ve yaka ayrımı kısmına geçiyoruz.

6- Yuvarlak sıralar şeklinde 18 sıra ördükten sonra yandan 2 tane köşeli dolgu bırakılarak ortadaki yaka ayrımına gelip bir köşe dolgu atlayıp tekrar koltuk altına gelip bu sefer 3 ikili trabzan 3 zincir ile üst sıraya geçiyoruz, ve 1 ikili trabzan yapıp yakaya kadar 3 tane 3’lü köşe dolgusu yapıp sonra 1 ikili trabzan 3 zincirle üst sıraya geçiyoruz. 5 sıra bu şekilde yaptıktan sonra 7 sıra 2 tane 3’lü köşe dolgusu ile yakanın bir tarafı tamamlanır ve yakanın diğer tarafıda aynı şekilde örülerek yaka kısmı eşitlenir.

7- Elbisenin Üst kısmı (Arka); İki yandan 1 tane 3’lü köşeli dolgu atlanarak 11 adet köşeli dolgu ile arka kısım örülmeye başlanır. 7 sıra bu şekilde artırma ve eksiltme yapılmadan devam edilir. Yandan 4 tane 3 lü köşeli dolgu yapılıp geri dönülerek arka yaka oyuntusu oluşturulmaya başlanır. Önce bir taraf sonra diğer taraf örülecek. 4 sıra 4 tane 3’lü köeşeli dolu, 3 sıra 3 tane 3’lü köşeli dolgu, 2 sıra 2 tane 3’lü köşe dolgu ile arka yakanın bir tarafı örülür.

8- Arka yaka oyuntusunda diğer ikinci taraf için 3 tane 3’lü köşe dolgusu atlanarak 4 tane 3’lü köşe dolgusu ile yukarıdaki gibi yakanın diğer kısımıda tamamlanarak omuzlardan ön ve arka kısım birleştirilir.

9- İpimize bol miktarda ahşab boncuk geçirilerek yaka kenarlarının süslenmesine geçilir.

10- Yaka kenarları 2 sık iğne 1 ahşap boncuk gelecek şekilde V yakanın tüm kenarları tığ ile örülerek kapatılır.

11- Kol evlerinin kenarı komple sık iğne tekniği ile örülerek kapatılır. 

2707OKUMA
0PAYLAŞIM