Van Gogh'un İlham Kaynakları: İplik Yumakları

Ünlü ressam Vincent Van Gogh'un renk paletlerini oluştururken renkli iplik toplarından yardım aldığını biliyor muydun? Onlar sadece iplik değil, onlar değerli bir ressamın ilham kaynakları!

2425OKUMA
0PAYLAŞIM
Van Gogh'un İlham Kaynakları: İplik Yumakları

 

Modern sanatın temelleri sayılan ifade dolu, canlı, fevri fırça darbeleri ve cüretkar renk kullanımı ile Van Gogh tabloları ilk bakışta ayırt edilirler. Van Gogh Müzesi'nde saklanan en ilginç objelerden biri, 16 renkli iplik yumağı ve yanında başka parça ipliklerin de görüldüğü bu kırmızı kutu. Bazı yumaklar tek renk, altın sarısı veya koyu mavi-yeşil. Bazıları koyu mor ve parlak sarı tonlarda. Sarı-turuncu ve açık yeşil gibi iki veya üç renk ipliğin olduğu yumaklar da var.

Peki Van Gogh farklı renklerde iplikleri bir araya getirip yumak yaparak n’apıyordu? Aslında ipliklerin hem renklerinden, hem de dokularından ilham aldığını söylemek mümkün. Dokusu kendi resimlerine benzeyen renkli iplik yumaklarıyla, farklı renkleri bir araya getirip kendi renk paletini oluşturduğu ve resimlerinde bu renklerden yardım aldığı söylenebilir.

Bu ipliklerin Vincent van Gogh'a ait olduğu kesin çünkü yakın arkadaşı olan sanatçı Émile Bernard, öldükten kısa bir süre sonra Van Gogh hakkında yazdığı bir yazıda onları Van Gogh'un masasında gördüğünden bahsediyor. Zaten ressamın eserlerine bakınca da ilham kaynağı hakkında fikir sahibi olmamız çok zor olmuyor. 

 

Hatta kutuda görülebilecek bazı yumaklar, Van Gogh’un belirli tablolarıyla eşleştirilebilir. Van Gogh kutudaki yumaklara benzer renk şemalarına sahip resimleri ilk kez Paris'te olduğu 1886 yılında yapmaya başlamış.

 

Bu renk teorilerinden eşzamanlı kontrast yasası, iki zıt renk yan yana geldiği zaman, her bir rengin diğerini kontrast yaratarak görünürlüğünü arttıracağını söyler. Ardışık kontrast yasası ise, bir zaman için bir renge bakıp başka bir yere baktığımızda, baktığımız ikinci yerin, ilk rengin solgun zıddıyla karışacağını belirtir.

Renkler hakkında bilmemiz gereken bir diğer şey ise tamamlayıcı renklerdir. Beraber bulundukları zaman daha kuvvetli ve etkili görünürler; tek oldukları zamandan daha bütün ve hoş bir ahenk yaratırlar. Örneğin; kırmızı rengin yanında yeşil, mavi rengin yanında turuncu renkler, yalnız başına gösterdikleri etkiden daha kuvvetli bir etki, gösteriş ve ahenge sahip olurlar.

2425OKUMA
0PAYLAŞIM